
YEDİ İKLİM
ADİL EĞİTİM KOOPERATİFİ
10 Nosyon
1) ÇoÄŸulcu Yaklaşım
​
ÇocuÄŸun okulda, akranlarıyla ve diÄŸer takvim yaşından çocuklarla farklı topluluklarda bulunmaya hakkı vardır.
ÖÄŸretmen, geliÅŸimsel avantajlarını çocuk lehine kullandığı bir eÅŸdeÄŸerlilikle var olur.
ÖÄŸrenme tek bir sınıf ve öÄŸretmenle deÄŸil çoklu mekanlar ve tüm öÄŸretmenlerin tüm çocuklarla buluÅŸabileceÄŸi bir baÄŸlamda gerçekleÅŸir.
2) Barışçıl-EleÅŸtirel ArkadaÅŸlık
Duygulara ve empatiye alan açan barışçıl bir iletiÅŸim dili kullanılır. Barışçıl bir iletiÅŸim bir hak olarak görülür.
Çocuk ve öÄŸretmen arasında birbirini dinleyen, itiraz edebilen, diÄŸerini gözeten, birlikte düÅŸünebilen bir arkadaÅŸlık hedeflenir.
3) Demokratik Pedagoji
​
Çocuk, yetiÅŸkinlerle aynı haklara sahip olgunlaÅŸma piramidine yeni katılmış insandır.
ÇocuÄŸun söz söyleme, duyulma ve karar alma hakkı vardır. Çemberler ve okul çocuk meclisi bu hakkın araçlarıdır.
ÖÄŸrenme ortamları, çocuktaki bireysel özgünlükleri kolektif becerilerle birlikte düÅŸünen, çeÅŸitliliÄŸin parçası olabilmeye ve dayanışmaya dayalı tasarlanır.
4) Ekoloji İlhamlı Okul
​
İnsanı doÄŸaya içkin düÅŸünen, her varlığın/canlının var olma hakkını gözeten, birlikte yaÅŸama, dönüÅŸme, üretme becerisine ve çevreye “bütünlük” fikri ile bakabilmeye dayalı bir “mahalle” yaÅŸantısını hedefler. Yalnızca insanlara ait olmayan, insanların birlikte yaÅŸadıkları canlıların da ihtiyaçlarını okul pedagojisinin belirleyicisi olarak görür.
5) Yaratıcı Eleştirellik
​
Dünyaya, toplumsal sisteme, pedagojiye ve kendine dönük hayalci eleÅŸtirellik ile gerçekçi alternatif çözümleri birlikte düÅŸünür.
6) Merak Ortaklığı
​
Çocuk ve öÄŸretmenin ortak merakının peÅŸinden giden, yaratıcı çabayı asıl öÄŸrenme kaynağı olarak kabul eden bir baÄŸlamı hedefler.
7) Yerellik
​
Çocuk, öÄŸretmen ve diÄŸer canlıları birlikte düÅŸünerek mekanın yerelliÄŸini anlamaya çalışır, bu bileÅŸenlerin ortak enerjisini gözetir.
ÖÄŸrenmeyi, çocukta geliÅŸimin yakından uzaÄŸa ilerlediÄŸi ilkesini gözeterek mikro yerelliklerden oluÅŸan halkalar olarak görür.
8) Topluluk Fikri
​
ÇocuÄŸun “öÄŸrenci”, aile bireylerinin “veli”, okul çalışanlarının “hizmet veren kiÅŸi” olmadığı, çocuk-aile-okul arasındaki kültürel ve duygusal baÄŸlantının, etkileÅŸimin, katılımın önemsendiÄŸi, birlikte öÄŸrenen bir topluluk fikrini benimser.
9) Edimsellik
​
ÇocuÄŸun ihtiyaç ve deneyimleri ile buluÅŸabilmesine alan açan öz öÄŸrenmeyi incitmeyen bir duyarlılığa sahiptir. ÖÄŸrenmeyi çocuÄŸun yaratıcı ediminde arar. ÇocuÄŸun varoluÅŸsal eylemini eÄŸitsel arabulucularla (mekan, öÄŸretmen, materyal vb) buluÅŸturup potansiyel sınırlarını aÅŸması için çabalar.
10) Bireysel EÅŸikler
​
Bireysel öÄŸrenme ihtiyacına göre ÅŸekillenebilme esnekliÄŸini gösterir.